Oma tontti tuo monia etuja
Useimmat Bonava-kodit rakennetaan omalle tontille, joka on huoleton ja turvallinen vaihtoehto. Oma tontti tarkoittaa sitä, että taloyhtiö omistaa tontin, jolle se on rakennettu, ja asunnon velaton hinta sisältää asuntoon kohdistuvan tontin osuuden. Tällöin taloyhtiön ei tarvitse maksaa vuokraa tontista, eikä osakkaiden tarvitse maksaa erillistä tonttivastiketta. Näin kuukausittaiset asumiskulusi ovat pienemmät kuin tilanteessa, jossa taloyhtiö sijaitsisi vuokratontilla.
Omalla tontilla sijaitsevan asunnon kauppahinta saattaa olla jonkin verran korkeampi, sillä oma maa-alue huomioidaan asunnon kokonaishinnassa. Myös taloyhtiön maksama kiinteistövero on hieman suurempi, koska taloyhtiö maksaa veroa rakennuksen lisäksi maapohjasta.
Toisaalta omalla tontilla olevan asunnon arvo säilyy yleensä paremmin ajan kuluessa. Bonava-kodit sijaitsevat parhailla paikoilla vetovoimaisissa kasvukeskuksissa, hyvien liikenneyhteyksien varrella ja palvelujen äärellä. Tällaisilla paikoilla tontin ja kiinteistön arvonkehityksen voi odottaa olevan suotuisaa. Oma tontti voi myös helpottaa kodin jälleenmyyntiä. Moni asunnonostaja suosii valinnoissaan omalla tontilla sijaitsevia kohteita, koska asuntojen vertailu on selkeämpää hinnan ja asumisen kuukausikustannusten osalta.
Omalla tontilla ei tarvitse huolehtia päättyvästä tontin vuokrasopimuksesta tai nousevasta tontin vuokratasosta. Kun taloyhtiö hallinnoi itse maa-aluettaan, on sillä enemmän vapautta myös tontin käytön suhteen. Taloyhtiö voi osakkaidensa päätöksellä esimerkiksi tehdä muutoksia piha-alueeseen tai myydä tontistaan määräosan.
Vuokratontti mahdollistaa pääsyn omaan asuntoon pienemmällä pääomalla
Vuokratontilla sijaitseva taloyhtiö on rakennettu tontille, jonka omistaa jokin muu taho kuin asunto-osakeyhtiö itse. Asunnon ostohinta on tällöin edullisempi, mutta kuukausittaiset asumiskulut vastaavasti korkeammat, koska tontin vuokra maksetaan osana kuukausittaista hoitovastiketta.
Bonavan vuokratontilla sijaitsevissa kohteissa vuokranantajana toimii tavanomaisesti kaupunki, kunta, seurakunta tai sijoitusrahasto. Bonava-kodit rakennetaan kestämään aikaa, ja näin myös tonttien vuokra-ajat neuvotellaan useiden vuosikymmenten mittaisiksi.
Asuntoa ostettaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, kuinka kauan tontin nykyinen vuokrasopimus on voimassa, kuka toimii vuokranantajana (ts. omistaa tontin) ja millä perusteella vuokrankorotukset tehdään.
Vuokratontin kiinteistövero on omistustontin veroa pienempi, koska vero muodostuu vain rakennuksesta. Osakkeenomistajana sinulla ei ole mahdollisuutta lunastaa asuntoosi kohdistuvaa vuokratonttia omaksi.
Valinnainen vuokratontti tarjoaa vaihtoehtoja
Joissakin Bonavan uudiskohteissa taloyhtiöillä on valinnainen vuokratontti, mikä mahdollistaa vuokratontin tapaan asunnon hankinnan pienemmällä rahallisella panostuksella. Mikäli et halua asuntoa ostaessasi investoida pääomaa taloyhtiön tonttiin, maksat osuutesi tontinvuokrasta kuukausittain vastikkeessa. Jos taas haluat maksaa huoneistokohtaisen lunastusosuutesi tontista pois, voit tehdä sen tontin vuokranantajan kanssa sovitun mukaisesti. Tällöin vapaudut tontinvuokran maksamisesta. Voit siis elämäntilanteesi mukaan päättää, onko tonttiosuutesi lunastus osaltasi järkevää, ja jos on, niin milloin. Sinä päätät.
Taloyhtiöllä on luotettavan ja vakavaraisen vuokranantajan kanssa pitkäkestoinen, yleensä 30–50 vuoden vuokrasopimus, mikä tuo vakautta ja helpottaa asumiskulujen ennakointia. Mikäli haluat myöhemmin myydä asuntosi etkä ole käyttänyt huoneistokohtaista tonttiosuuden lunastusoikeuttasi, on uudella omistajalla sama lunastusoikeus.
Valinnaisen vuokratontin lunastusosuuden maksaminen
Tontin laskennallinen huoneistokohtainen lunastusosuus on kiinteä summa, jota korjataan vuosittain elinkustannusindeksin tai sopimuksessa mainitun mukaan. Lisätietoja elinkustannusindeksistä saat Tilastokeskuksesta. Lunastusosuuteen lisätään myös tuleva kiinteistökaupan varainsiirtovero (4% lunastushinnasta) sekä lunastuksesta aiheutuvat muut kulut (esim. kaupanvahvistajan palkkio).
Huoneistokohtainen tontin lunastus käsitellään taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa. Kun huoneiston osakkeiden omistaja on kirjallisesti sitoutunut maksamaan laskennallisen lunastusosuutensa kuluineen, taloyhtiöllä on velvollisuus päättää lunastaa huoneistoa vastaava osuus tontista taloyhtiön omistukseen. Tonttivuokraa maksetaan taloyhtiön tekemään lunastukseen saakka.
Niistä uudiskohteista, joilla on valinnainen vuokratontti, näet laskennalliset huoneistokohtaiset lunastusosuudet myyntihintaluettelosta. Tontin huoneistokohtainen laskennallinen lunastusosuus ei sisälly huoneiston velattomaan hintaan. Lunastusoikeutta käytettäessä on maksettava koko huoneistokohtainen lunastusosuus kerralla. Tarkempia tietoja saat kunkin uudiskohteen myyntiasiakirjoista.