Helsingin Aidan valotaideteos Oiva
Kruunuvuorenrannan hengen mukaan Helsingin Aidan kolmen sisäänkäynnin yhteyteen toteutettiin valotaideteos, joka on saanut inspiraationsa uusia Bonava-koteja ympäröivästä luonnosta.
Ainutlaatuista arkkitehtuuria luonnon helmassa
Kruunuvuorenrannan merellisiin maisemiin elokuussa 2021 valmistuneen Helsingin Aidan näyttävät kaupunkivillat ovat Bonavan, Helsingin kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton yhteisen arkkitehtuurikutsukilpailun tulosta. Kilpailun voitti ARK-house arkkitehdit Oy ehdotuksellaan, jossa luonto on oleellinen osa jokaista kotia.
Huvilatyyliä mukailevat kerrostalot sijoittuvat tontille väljästi tarjoten uusiin Bonava-koteihin vehreitä näkymiä kohti ympäröivää maisemaa. Yhteisöllisyyttä naapurustoon tuo atriumpihan äärelle asettuva piharakennus saunoineen ja kerhotiloineen. Lasten hiekkalaatikkoa lukuun ottamatta tontin ulkoalueet ovat mahdollisimman pitkälle luonnontilassa puineen ja kallioineen.
Valon kaupunginosa
Kruunuvuorenranta tunnetaan valon kaupunginosana, jonka jokaista korttelia koristaa kiehtova valotaide. Helsingin Aidan teos on taiteilija Pasi Rauhalan käsialaa. 20-vuotisen uransa aikana Rauhala on toteuttanut taidetta erilaisiin julkisiin tiloihin, ja nimeääkin tarinallisuuden, paikkasidonnaisuuden sekä valon tärkeiksi elementeiksi omassa taiteessaan. Näitä luonnon syliin asettuva Aida tarjosi.
”Aidassa minua inspiroi merellinen luonto ja arkkitehtonisesti korkeatasoiseksi suunnitellut rakennukset. Se, miten rakennukset istutettiin osaksi luontoa, viehätti suunnitelmissa”, Rauhala kuvailee.
Inspiraatiosta toteutukseen
Toimeksiannon saatuaan Rauhala kierteli aktiivisesti eri vuorokauden aikoina Aidan lähimetsissä kameran kanssa ja inspiroitui erityisesti naapuruston kallioista, vanhoista kelopuista sekä meren läheisyydestä. Aidan asukkaiden ja koko naapuruston iloksi toteutetun Oivan jokaisella elementillä on oma toisiinsa kytkeytyvä tarina:
”A-rapun teoksen lähtökohtana oli suuri talon tieltä kaadettu koivu, jonka runkoa valon ja varjon avulla tehty ympyrä kuvaa. Pienempi ympyrä samassa teoksessa on puun vieressä kasvanut pienempi koivu. B-rapun teoksessa on neljä hieman eri pituista puuta, jotka kurkottelivat rakennuksen paikalla kohti merta. Puut olivat jotenkin harvinaisen suorassa rivissä keskenään ja se kiinnitti huomioni. C-rapun teos kuvaa rakennuksen takaa metsästä löytyvää kalliota ja sen teräviä särmiä. Kuvasin erilaisia kiviä ja kallion uurteita teosta varten. Yhdessä kohtaa kalliota oli tämänkaltainen kuviointi, joka herätti kiinnostukseni.”
Rauhalan taiteellinen työskentely pohjaa pitkälti tietokonepohjaiseen suunnitteluun. Myös Oiva on ensin toteutettu virtuaalisena 3D-ohjelmalla, jonka avulla Rauhala pystyi hahmottelemaan teoksen varjojen käyttäytymistä ja hienosäätämään metalliosien kanttauksia. Metalliosat on toteutettu COR-TEN-teräksestä ja valmistettu Porissa metallipajalla laserleikkaamalla ja kanttaamalla Rauhalan suunnittelemaan muotoon.
Erityisen kiinnostavan teoksesta tekee sen eläminen vuorokaudenajan mukaan. Oiva toimii yhtä lailla päivällä auringonvalossa kuin pimeällä keinovalossa. Osuessaan metallin pintaan auringonvalo saa kuviot liikkumaan auringon mukana ja muodot elämään. Keinovalossa taas varjot ovat staattiset ja muodostavat symmetriset kuviot metallin pintaan.
Iloa koko naapurustolle
Kruunuvuorenranta on yksi pääkaupungin voimakkaimmin kehittyvistä naapurustoista tarjoten vuosikymmenen loppuun mennessä kodin jopa 13 000 helsinkiläiselle. Kruunusiltojen ja uuden raitiotien myötä entisen öljysataman alue on vain 15 minuutin matkan päässä Helsingin keskustasta. Uudisrakentamisesta huolimatta suuri osa naapurustosta jää puistoiksi, metsäksi ja luonnonsuojelualueeksi. Meri rantapolkuineen on läsnä joka puolella – aivan kuten ympäri vuoden ilahduttava taidekin.
”Kruunuvuorenranta on pullollaan erilaisia valotaideteoksia ja on hienoa, että nyt siellä on myös yksi minun teokseni muiden joukossa. Toivon, että asukkaat ottavat teoksen omakseen ja sitä kautta se synnyttää uusia tarinoita. Toivon että teokseni voi herättää myös alueen asukkaat tutkimaan lähiluonnon yksityiskohtia ja löytämään sieltä kiinnostavia ja yllättäviä asioita”, Rauhala summaa.