Jo toista kertaa talkoohommissa
Keväällä 2022 koko komeuteen valmistuneessa Pasilan Postinkantajassa järjestetään jo toista kertaa naapuruston yhteiset talkoot, jossa asukkaat siistivät korttelin lähiympäristöä. Tänä vuonna talkoita puuhannut Mirjami Lehikoinen kertoo, että asukkailla on ollut alusta asti vahva halu pitää koko alue siistinä.
− Niinpä järjestimme viime vuonna ensimmäiset siivoustalkoot. Se on samalla hyvä tapa tutustua uusiin naapureihin. Talkoot olivat menestys. Ajattelimme jo silloin, että haluamme luoda tästä perinteen sekä omaan taloyhtiöömme että koko kortteliin.
Helsingin kaupunki on jälleen tarjonnut talkooporukalle siistimisvälineitä, joilla korttelin väki on tällä kertaa päättänyt siistiä vieressä avautuvan Keskuspuiston reunaa. Joukossa on ilahduttavan paljon eri ikäisiä asukkaita sekä muutama innokas koira-apuri. Eräs naapureista kertookin, että koiran kannalta puiston siisteydestä huolehtiminen on erityisen lähellä sydäntä.
Postinkantajan kesäinen talkoohetki kokosi yhteen eri ikäiset asukkaat ja eläinystävät. Mikä olisikaan parempi tapa tutustua uusiin naapureihin.
Siistit naapurustot luovat onnellisempaa elämää
Yhteisen tekemisen äärelle kokoontuminen siivoustalkoiden merkeissä on paljon muutakin kuin lähinaapurustosta huolehtimista – se on myös tapa tutustua naapureihin ja muodostaa uusia ystävyyssuhteita. Parhaimmillaan naapuruston kunnossapidolla saadaan aikaan positiivinen kierre, jossa hyvinvointi leviää myös muille elämän osa-alueille. Vuoden 2022 naapurustoraporttimme osoittaa, että hyvin hoidetuilla ja siisteillä asuinalueilla asuvilla suomalaisilla yleinen elämänonnellisuus on 47 prosenttia korkeampi ja naapuruston onnellisuus jopa 75 prosenttia korkeampi. Lisäksi tutkimuksesta selviää, että naapuruston kunnossapito on suomalaisten keskuudessa toiseksi suosituin yhteisaktiviteetti. Mieluiten suomalaiset tapaisivat naapureitaan vapaamuotoisten sosiaalisten kokoontumisten, kuten grillauksen tai juhlien, merkeissä.
Asukkaat kertovat
Katso, miten Helsingin Postinkantajan kotikorttelissa yhteisöllisyys on lähtenyt muodostumaan ja poimi vinkit oman naapurustosi yhteistoiminnan käynnistämiseen.Tärkeintä on aloitteen tekeminen
Lehikoinen haaveilee, että talkoista tulisi yhteinen perinne ei vain omassa kotikorttelissa vaan koko Postipuiston naapurustossa. Usein ensimmäisen yhteistoiminnan jälkeen myös muun naapurustotoiminnan käynnistäminen on helpompaa. Siivoustalkoiden lisäksi Postipuiston kotikorttelissa onkin jo nyt nähty aloitteita erilaisten yhteistoimintojen järjestämiseksi.
− Viime vuonna haimme Helsingin kaupungin Juhlaviikoilta korttelikonserttia ja saimme tänne esiintyjiä. Pienlapsiperheet ovat järjestäneet oman leivontapäivän, ja nyt on suunnitteilla esimerkiksi korttelijoogaa ja muuta liikuntaa, Lehikoinen kertoo.
Yhteisen tapahtuman tai tekemisen ei tarvitse olla suurta, kallista tai aikaa vievää – yhteisöllisyyden muodostumiselle tärkeintä on aloitteen tekeminen. Lehikoinen kannustaakin kaikkia uuteen naapurustoon muuttavia suhtautumaan naapureihin postitiivisesti ja ennakkoluulottomasti:
− Naapurit ovat yleensä aika kivoja. Kannattaa järjestää erityyppisiä tapahtumia ja tilaisuuksia. Useimmiten ihmiset innostuvat niistä, ja se on samalla kiva tapa tutustua naapureihin.
Naapurustoraporttimme osoittaa, että suomalaiset ovat laajasti kiinnostuneita osallistumaan yhteistoimintaan naapureidensa kanssa. Raportista selviää myös yhteistoiminnan vaikutus asukkaiden onnellisuuteen: Suomalaiset, jotka asuvat sellaisessa naapurustossa, jossa toiminnan aloittaminen on keskimäärin helppoa, raportoivat 22 prosenttia korkeammasta onnellisuuden tasosta. Osallistumalla enemmän lähiympäristön onnellisuuden vahvistamiseen voimme siis myötävaikuttaa positiiviseen muutokseen ja tehdä maailmasta onnellisemman paikan asua. Maailmanlaajuinen muutos alkaa paikallisesta toiminnasta.
Vinkkejä siivouspäivään
- Kutsu naapurit yhteen esimerkiksi alueen Facebook-ryhmässä tai rappukäytävän ilmoitustaululla.
- Kysy oman taloyhtiösi huoltoyhtiöltä tai kaupungilta siivousvälineitä lainaan. Moni kaupunki tukee ympäristöstä huolehtimista tarjoamalla esimerkiksi roskapihtejä ja jätesäkkejä.
- Mieti asukkaille luonteva tapa kokoontua urakan päätteeksi. Oli se sitten nyyttärit tai esimerkiksi korttelitoimikunnan sponsoroima kahvittelu, yhteisestä tekemistä rupattelu madaltaa kynnystä seuraavalle aloitteelle.