Noin 50 sijoitusasunnon portfoliota pyörittävä Miika Vuorensola tietää, mistä puhuu. Omien sijoitusasuntojensa lisäksi Vuorensola toimii toimitusjohtajana vuonna 2018 perustamassaan Asuntopehtoori LKV -nimisessä yrityksessä, joka tarjoaa vuokranvälitys- ja vuokrasuhteen hallinnointipalveluja. Huolenpitopalvelu on asunnon omistajalle verovähennyskelpoinen avaimet käteen -palvelu, jonka 35 euron kuukausihinta on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen.
Asuntosijoittaja katsoo pintaa ja hintaa syvemmälle
Sijoitusasunnon valintaan vaikuttavat monet tekijät – tärkeimpinä sijainti lähipalvelujen ja kulkuyhteyksien äärellä, hinta-laatusuhde sekä odotettu tuotto. Hintavertailussa täytyy kuitenkin olla tarkkana, jotta mahdolliset tulevat remontit tulee huomioitua tuottoa laskiessa.
”Uusi asunto on helppo, koska se on uusi. Seuraava iso remontti on edessä todennäköisesti aikaisintaan parinkymmenen vuoden päästä. Vuosien varrella ei tarvitse varautua kuin pieneen ylläpitohommaan”, Miika Vuorensola kertoo. ”Jos hinta olisi täysin sama, mutta vanhassa asunnossa olisi putkiremontti tekemättä, tämä täytyisi ottaa huomioon tuottoa laskiessa.”
Syvemmässä tarkastelussa myös remonttikustannuksissa asunnon rakentamisvuodella on vaikutusta:
”Uudessa asunnossa on myös uusi teknologia, minkä ansiosta esimerkiksi 50 vuoden päästä tehtävä putkiremontti on todennäköisesti halvempi toteuttaa. Rakenteisiin päästään kiinni edullisemmin ja tehokkaammin.”
Uudiskohde houkuttelee vuokralaisia
Asuntosijoittamisessa jokainen neliö merkitsee. Vuorensola kehuu uudiskohteiden fiksua suunnittelua, joka mahdollistaa tehokkaan tilankäytön ja tätä kautta hyvän tuoton sijoittajalle.
”Ei ole pitkiä eteiskäytäviä tai hukkaneliöitä. Lisäksi pieniin asuntoihin ei tehdä enää niin usein saunaa. Varsinkaan nuoret eivät joko sauno lainkaan tai käyvät kavereilla tai kuntosalilla saunassa. Tilaa asuinkäyttöön jää enemmän.”
Myös vuokralaisen kannalta Vuorensola näkee uudiskohteissa monia etuja.
”Uusissa asunnoissa on monesti lasitettu parveke, mikä tuo mukavan lisän kotiin. Parvekkeella on iso vaikutus vuokra-asuntojen vetovoimaisuudessa. Erityisesti pienessä asunnossa lasitettu parveke tarjoaa ikään kuin yhden huoneen lisää”, Vuorensola summaa.
Uusien Bonava-kotien vahvuudeksi Vuorensola nimeää muun muassa isot, lattiaan asti ulottuvat ikkunat, jotka lisäävät kodin valoisuutta. Lattialämmityksen ansiosta kodissa voi kävellä paljain jaloin ja lattia tuntuu mukavan lämpimältä myös talvipakkasilla. Lisäksi patterittomuus tuo kotitaloon rauhaa luoden samalla nykyaikaista ilmettä.
”Muuntojoustavuus on myös lisäarvo. Bonavalla on asuntoja, joissa voidaan yhdistää yksiö ja kolmio. Aika näppärää, kun lasten asuessa kotona yksiötä voi käyttää lastenhuoneena ja kun he muuttavat pois, voidaan yksiö vuokrata ulkopuoliselle. Myös rahoittaja tykkää, kun tämä tuo joustoa asiakkaan rahankäyttöön.”
Perheasunto sijoituskohteena
Perinteisesti kiinnostaviksi sijoituskohteiksi on koettu vain yksiöt ja pikkukaksiot, mutta asetelma on vuosien saatossa muuttunut. Vuorensola näkee myös perheasunnoissa sijoituspotentiaalia:
”Vuokra-asumisen osuus kasvaa koko ajan. Tampereella jo noin 49 % kaupunkilaisista asuu vuokralla, samoin Turussa. Helsingissä osuus on jo yli puolet. Lisäksi kaikilla ei ole varaa tai halua sitoa omaa pääomaa kotiin, vaan mieluummin asutaan vuokralla. Kyllä tämä lisää kysyntää myös perheasuntojen vuokramarkkinoilla.”
Erityisesti etätöiden yleistyessä moni kaipaa lisää elintilaa tai työhuoneen omaan kotiin. Bonavan uudiskohteiden suunnittelussa yhtenä lähtökohtana onkin pohjaratkaisujen kalustettavuus erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Mieluisin asunto ensimmäisten joukossa
Uudisasuntojen erityispiirre on asunnon varausmahdollisuus jo ennen rakentamisen aloitusta. Asuntosijoittamisen konkarina myös Vuorensolalla on kokemusta ennakkomarkkinointivaiheesta.
”Kun tekee ostopäätöksen jo aikaisessa vaiheessa, pääsee valitsemaan mieluisimman vaihtoehdon. Haluaako sitten ostaa asunnon ylempää paremmilla maisemilla, mutta hiukan kalliimmalla vai alempaa ja saada parempaa vuokratuottoa. Valmiissa kohteessa valinta on tehtävä niistä, mitä on jäljellä. Toki valmiissa asunnossa saa rahat suoraan tuottamaan”, Vuorensola pohtii.
Yhteistilat lisäävät onnellisuutta
Asuntosijoittajan ensimmäinen vuokrausvaltti on sijainti, mutta hyvin suunnitelluilla yhteisillä tiloilla on tutkitusti merkitystä naapuruston onnellisuuden kannalta. Vuorensola mainitsee hyvät pyöräsäilytystilat, saunaosastot ja varastotilat vuokralaisen kannalta tärkeimmiksi.
”Ensisijaisesti kohdetta vuokrataan sijainnilla ja lähipalveluilla, mutta esimerkiksi Lielahden kotikorttelissa sijaitsevat yhteistilat, kuten verstas, ovat pieni plussa päälle.”
Vuorensola viittaa Tampereen Lielahteen valmistuvaan Valoon, jossa asukkaiden ilona on verstaan lisäksi muun muassa kotitalon saunatilat sekä korttelin yhteinen autonpesupaikka, korttelitupa TV-huoneineen ja terasseineen, puttausviheriö sekä grillikatos, johon herkut voi poimia vaikka kotipihan viljelylaatikoista.
Asuntosijoittaja maksaa vain uuden kodin neliöistä, mutta vuokralainen saa nauttia fiksusti suunnitelluista yhteistiloista. Bonavan kehittämistä kotikortteleista voi löytää esimerkiksi viljelylaatikoita, viihtyisiä korttelitupia, polkupyörien huolto- ja pesupisteitä, kesäkeittiöitä tai vierashuoneen, jonne vierailevat sukulaiset on helppo majoittaa.
Bonava-koti sijoitusasunnoksi
Uudiskohde on huoleton sijoitus, jossa remonttikuluista ei tarvitse kantaa huolta ja tilat on suunniteltu tehokkaasti, nykyaikaista teknologiaa unohtamatta. Uusien kotien lisäksi Bonavan pääperiaatteena on kehittää naapurustoja, joissa asukkaiden arjen sujuvuutta ja yhteisöllisyyttä pyritään lisäämään pienin – mutta sitäkin merkityksellisimmin – yksityiskohdin. Tutustu nyt vetovoimaisiin sijoituskohteisiin pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen parhailla paikoilla ja aloita asuntosijoittaminen.