Myös Bonava on asettanut itselleen kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet. Ne kattavat niin oman toimintamme kuin koko Bonavan arvoketjun päästöt, ja ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen rajoituksen kanssa.
Energiatehokkuutta tulee parantaa entisestään
Energiatehokkuus on tärkeä palanen kiinteistö- ja rakentamisen alan päästöjen vähentämisessä 1,5 asteen rajan mukaisesti. Globaalisti asuinrakennusten energiatehokkuuden tulee parantua edelleen noin 20–30 % vuoteen 2030 mennessä*. Bonavan kaikki uudiskohteet ovat olleet nykyisillä standardeilla korkeinta A-energialuokkaa vuoden 2022 alusta. Näin luomme taloyhtiöille ja kiinteistönomistajille parhaat mahdolliset edellytykset energiatehokkaaseen kiinteistön ylläpitoon, jolla vähennetään energian kulutusta ja siten myös energiantuotannosta syntyviä päästöjä.
Tulevaan katsoessamme on selvää, että energiatehokkuutta tulee parantaa entisestään. Tätä kehitystä varten uusia teknologioita ja kumppaneita kartoitetaan jatkuvasti. Myös rakennuksen älykkyyttä lisäämällä voidaan parantaa energiatehokkuutta. Esimerkiksi kysyntäjoustoa ja olosuhteiden hallintaa hyödyntävillä ratkaisuilla kulutusta voidaan pienentää.
Vähähiiliset energiamuodot käyttöön
Rakennusten käyttövaiheen ilmastovaikutuksien vähentämiseksi energiatehokkuus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan energian tuotantomuotoihin tulee myös kiinnittää enenevissä määrin huomiota. Energiasektorilla on omat suunnitelmansa vähähiilisyyden edistämiseksi. Tämä hyödyttää nyt ja tulevaisuudessa valmistuvia, kaukolämpöön kytkettäviä uudiskohteita. Myös muita vähähiilisiä energiamuotoja, kuten paikalla tuotettavaa maalämpöä ja aurinkosähköä, tarkastellaan nyt Bonavalla systemaattisesti osana uudiskohteen suunnittelua.
Ilmastonmuutoksen hillintä on kiireellistä, ja siksi päästövähennyksiä on saatava aikaiseksi per heti. Päästötöntä sähköä hyödynnettäessä maalämpöjärjestelmä on käyttöönotosta alkaen hiilineutraali. Tällä hetkellä Bonavalla on suunnittelussa useita maalämpöjärjestelmää hyödyntäviä kohteita, ja näin arvoketjun päästöjä vähennetään Bonava-kotien elinkaaren osalta.
Fokusta suunnitteluun ja rakennusmateriaaleihin
Vihreän siirtymän edetessä energiasektorilla rakentamisen fokuksen tulee siirtyä yhä voimakkaammin suunnitteluun sekä rakennusmateriaalien valintaan ja niihin sitoutuviin päästöihin. Vähähiiliset betonituotteet ovat markkinoilta heti saatavissa oleva ja päästöjä välittömästi vähentävä ratkaisu. Näitä olemme nyt pilotoineet laajassa mittakaavassa Kirkkonummella sijaitsevassa kohteessamme.
Päästövähennysten tarve on niin kiireellinen, että kaikkia päästövähennysratkaisuja tarvitaan. Tässä tarvitaan rakennusmateriaaliteollisuuden ja suunnittelualojen yhteistyötä, jotta voimme löytää ja ottaa käyttöön uusia, vähähiilisempiä rakennusmateriaaleja, edistää kierrätys- ja uusiomateriaalien käyttöönottoa sekä hyödyntää mahdollisesti jopa kokonaisia rakennusosia. Rakenteinen keventäminen ja tarpeeseen optimoiminen on myös fiksu tapa vähentää turhaa materiaalien käyttöä.
Mitä pidemmälle tulevaisuuteen menemme, sen niukemmaksi myös rakentamisen alan päästöbudjetti käy ja entistä jyrkempiä päästövähennyksiä tarvitaan. Ilmastotyön vauhti on kiihtyvä ja mukana pysyäkseen rakentamisen alan toimijat tarvitsevat toisiaan.
Ayla Dinçay, kestävän kehityksen päällikkö
Bonava Suomi
29.12.2022
* Emissions Gap Report 2022, UN Environment Programme, 27.10.2022