Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Ilmastoystävällistä asumista viisaalla suunnittelulla

Asuntorakennuttaja Bonava kehittää kunnianhimoisesti kestävää ja ihmisläheistä asumista. Yritys on sitoutunut puolittamaan tuottamansa päästöt jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden 2030 mennessä.

Ilmastonmuutoksen hillintä luo paineita rakennusteollisuudelle. Bonavalla kestävän kehityksen strateginen merkitys on sisäistetty. Toiminta ympäristöasioissa on etupainotteista.

– Liiketoimintamme tulee olla sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää. Asunto on iso sijoitus. Haluamme tuoda kodin mahdollisimman monen ulottuville. Ilmastokestävyys ole luksustuote. Ilmastotavoitteemme ovat kovat, korostaa Bonava Suomen kaupallinen johtaja Maiju Koivunen-Vinkvist.

Asukas on Bonava-kohteiden suunnittelun lähtökohta ja tavoitteena on mahdollistaa kestävä asuminen. Asunnot tehdään joustavasti muunneltaviksi ja yhteistilojen on sovelluttava eri tarkoituksiin. Yhteisöllisyyttä avittavat myös pihat sääilmiöiltä suojaavine istutuksineen ja oleskelupaikkoineen.

– Tutkimusten mukaan asumistyytyväisyys lisääntyy yhteisöllisyyden ja sitä tukevien tilaratkaisujen myötä. Rakentajana luomme eri sukupolvien käyttöön esimerkiksi muunneltavia kerho- ja työtiloja sekä ratkaisuja pyörien ja muiden tavaroiden säilytykseen. Yhteistilat tuovat tavallaan lisäneliöitä. Mahdollisuus yhteiseen tekemiseen ja naapureihin tutustumiseen luo myös turvallisuutta ja voi myös esimerkiksi helpottaa vanhusten asumista pidempään omassa kodissa, muistuttaa Koivunen-Vinkvist.

Bonava näkeekin yhteiskunnallisen roolinsa kokonaisten asuinalueiden kehittäjänä kaupunkien kanssa. Kohteiden sijainnit julkisen liikenteen ja palvelujen lähellä vähentävät autoilua. Rakentamisen vastuullisuus ulottuu ympäristöjen suunnittelusta asuntojen koko elinkaareen.

– Haluamme rakentamisen olevan teknisesti ja toiminnallisesti mahdollisimman kestävää. Ympäristön säästäminen, energiatehokkaat ja vähähiiliset ratkaisut, kierrätettävät ja kierrätetyt materiaalit sekä älykäs talotekniikka luovat ilmastoystävällistä asuinympäristöä. Pienenä yksityiskohtana mainitsisin espoolaisen kohteemme katolle tulevan lahopuun, joka palvelee kuin hyönteishotellina, Bonava Suomen kestävän kehityksen päällikkö Ayla Dinçay kertoo.

Kestäviä ratkaisuja materiaaleista energiaan

Ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi tutkitaan ja kokeillaan uusia teknologioita, kuten innovaatioita materiaaleissa.

– Seuraavaksi vähennetään rakennusmateriaalien päästöjä. Esimerkiksi sementin valmistus synnyttää paljon päästöjä. Siksi olemme ottaneet käyttöön vähähiilisiä betonielementtejä, joissa sementin osuutta on pienennetty teollisuuden sivuvirtoja hyödyntämällä. Pilotoinnissa rungon päästöt vähenivät noin 20 %. Sovellettavuus isossa mittakaavassa on keskeistä. Pyrimme skaalautuvuuteen, sanoo Dinçay.

Rakennukset ovat pitkäikäisiä. Siksi yksi keskeinen rakentamisen ja asumisen ilmastoteko on valita vähäpäästöistä energiaa ja edistää energiatehokkuutta. Esimerkiksi Postipuistoon nousevan Helsingin Lähetti 1:n lämmitys hoituu maalämmöllä. Lisäksi useat Bonava-kohteet saavat sähköä tuottavat aurinkopaneelit. Vuodesta 2018 työmaiden energianlähteenä on ollut tuulivoima.

Hyvistä toimista huolimatta muutokset ilmastossa ja ympäristössä ovat todennäköisiä. Lämpötilavaihtelut ja lisääntyvät sateet rasittavat rakennuksia ja voivat vaikuttaa turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Bonava varautuu riskeihin. Esimerkki Keski-Pasilaan valmistuvan Helsingin Ellenin viherkatot puhdistavat ilmaa, viilentävät kaupunkia ja auttavat hulevesien hallinnassa.

Pekka Vänttinen, toimittaja 

1.12.2022

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä