Asuntorakentamisen yhteistyö kaipaa monimuotoisuutta. Nyt suomalaista kaavoitusta tehdään ryhmissä, jotka muodostuvat samanlaisista ja samoin ajattelevista ihmisistä. Tällainen ryhmätyö on helppoa ja sujuvaa, mutta tuottaa vain harvoin uudenlaisia, innostavia ratkaisuja. Mitä enemmän diversiteettiä ryhmän jäsenten kesken on, sitä luovempia ja parempia ratkaisuja ryhmätyö todennäköisesti tuottaa. Tämä nyrkkisääntö pätee kaikilla toimialoilla.
Vaatimusten viidakko tukahduttaa luovuuden
Kaavoitus on Suomessa määritelty kuntien monopoliksi. Ajatus on hyvä: Kaupunkien suunnittelussa luodaan ihmisille yhteistä elinympäristöä. Siksi on tärkeää, että prosessit ovat tarkkaan määritellyt ja niiden toteutumista valvotaan huolella. Monopolin riskinä on kuitenkin, että suunnittelu jää liian pienen porukan kontolle. Näkökulma kapenee.
Monopoliajattelu perustuu valvontaan ja kontrolliin. Vaatimukset rakentamiselle ovat Suomessa yksityiskohtaisia, ja rajaavat pois paljon tilaa luovuudelta ja erilaisilta ratkaisuilta. Rakentamisen prosessit edellyttävät vaativaa ongelmanratkaisua, jossa osapuolet keskittyvät täyttämään heille tarkkaan asetetut vaatimukset. Tällainen prosessi uuvuttaa tekijät, eikä energiaa enää jää innovaatioille.
Liiketoiminnan kannattavuus on edellytys kestävälle kehitykselle. Nykytilanteessa lainsäädännön ja vaatimusten viidakko kuluttaa helposti taloudelliset resurssit eikä jätä liikkumavaraa yritysten erilaisille, kekseliäille ratkaisuille.
Yritysten ajatukset tuovat lisäarvoa ja rikkautta rakentamiseen
Miten suomalaista asuntorakentamista voitaisiin piristää ja uudistaa?
Yksi ratkaisu olisi yksityisen sektorin osaamisen rohkeampi hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa. Tämä on Suomessa merkittävä hukattu resurssi. Tilanteesta seuraa tehotonta ja mielikuvituksetonta rakentamista. Asuntojen rakentaminen on ryhmätyötä, johon yksityinen sektori voisi tarjota paljon rikkaita ideoita ja lisäarvoa.
Kaupunkilaisten elämäntilanteet ja taloudelliset resurssit vaihtelevat suuresti. Ihmiset omaavat erilaisia toiveita ja asettavat erilaisia kriteereitä asumiselle. Siksi ei ole tätä päivää suoltaa markkinoille samannäköisiä, samat tarpeet täyttäviä standardiratkaisuja. Mikäli yritykset saisivat alalla lisää liikkumavaraa, erilaiset kohderyhmät pystyttäisiin huomioimaan paljon nykyistä paremmin.
Rakennusala kaipaa diversiteettikeskustelua
Diversiteetistä ja inklusiivisuudesta puhutaan yritysmaailmassa paljon ja aktiivisesti. Miksi niitä ei osata elää todeksi laajemmin yhteiskunnassamme – myös kaupunkisuunnittelussa ja rakennusalalla? Kokoamalla yhteen erilaisia ihmisiä ja lähestymistapoja voimme tuottaa asuntomarkkinoille ekologisia, kestäviä ja eri kohderyhmät huomioivia ratkaisuja, jotka lisäävät ihmisten elämänlaatua, hyvinvointia ja viihtyvyyttä.
Kukoistava kaupunkirakentaminen on mahdollista myös Suomessa. Se edellyttää kuitenkin paljon uskallusta, kokeiluja ja puhetta uudenlaisista toiminta- ja yhteistyömalleista. Tällä hetkellä julkisen ja yksityisen sektorin välistä rohkeaa, avointa keskustelua kaupunkisuunnittelusta ja asuntorakentamisesta ei valitettavasti juuri käydä.
Erilaisten ihmisten olisi nykyisessä maailmantilanteessa yhä tärkeämpi oppia kuuntelemaan toisiaan, kunnioittamaan toistensa näkemyksiä ja olemaan valmiita hyväksymään toisen osapuolen ehdottamia ratkaisuja.
Riku Patokoski, toimitusjohtaja
Bonava Suomi
19.12.2022