Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge
Bonavan uudiskohde sijoitusasunnoksi - sijoitusasunnon ostaminen.

Asuntosijoittaminen

Uusi asunto mukavassa naapurustossa ja hyvällä paikalla on kiinnostava sijoituskohde. Olisiko asuntosijoittaminen myös sinun vaihtoehtosi?

Uusi asunto on huoleton sijoitus

Asunto on hyvin suunniteltuna järkevä pitkäaikainen sijoituskohde. Kun sijoittaja ostaa asunnon ja vuokraa sen, tuotto sijoitukselle tulee kuukausittain vuokran muodossa ja pitkän ajan kuluessa myös mahdollisena arvonnousuna.

Asuntosijoittaminen tarjoaa usein parempaa tuottoa kuin pankkitili. Monet myös kokevat riskin pienemmäksi kuin osakesijoituksissa. Asuntosijoittaminen voi olla sopiva vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun käytössä on säästöjä, joille etsitään tasaista tuottoa. Sijoitusasunnosta voit saada etua myös tulevien vuosien eläketurvana tai se voi tarjota pesämunan jälkipolville. Toisaalta vuokra-asuminen on monelle tänä päivänä houkutteleva vaihtoehto.

Miksi sijoittaa uuteen asuntoon?

Vuokra-asunnon valinnassa painavat yleensä samat kriteerit kuin ostaessa: mm. sijainnilla, hyvillä kulkuyhteyksillä ja lähipalveluilla, asunnon koolla, pohjaratkaisulla, materiaaleilla, hinta-laatu -suhteella sekä huolettomuudella ja remonttivapaudella on merkitystä.

Kasvukeskukset vetävät puoleensa työvoimaa ja opiskelijoita, joten niihin tarvitaan uusia asuntoja. Työpaikkatilanne vaikuttaa myös asuntojen tulevaan hintakehitykseen. Uudisrakentaminen puolestaan on yleensä hyvä merkki, sillä se kertoo olemassa olevasta kysynnästä. Laadukkaiden, pienten ja hyvin suunniteltujen vuokra-asuntojen tarve kasvaa myös siksi, että 1-2 hengen talouksien määrä on kasvussa.

Miten valita hyvä ja huoleton sijoitusasunto?

  • Parhaat paikat. Bonava-kodit rakennetaan asuntosijoittamisen kannalta parhaille paikoille kasvukeskuksiin hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen äärelle: Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Turkuun ja Tampereelle.
  • Koolla on väliä. Yleisesti ajatellaan, että huoneluku vaikuttaa vuokraan enemmän kuin neliömäärä. Asuntosijoittajan kannalta kiinnostavia sijoituskohteita ovatkin pienet asunnot, koska niissä on paras tuotto. Hyviä vaihtoehtoja sijoittajalle ovat yksiöt ja kaksiot, mutta myös kolmiot. Kaksion voi vuokrata myös pariskunta ja kolmiosta saa kimppa-asunnon.
  • Hyvä kunto. Uudessa asunnossa kaikki on uutta, mikä tekee sijoituksesta huolettoman, vaivattoman ja remonttivapaan. Modernit pohjaratkaisut tuovat toiminallisuutta ilman hukkaneliöitä. Nykyiset rakennusmääräykset varmistavat hyvän asumisen monenlaisiin tarpeisiin, kun suunnittelussa on huomioitu mm. muunneltavuus, esteettömyys, laatu, varustelu ja hyvä äänieristys.
  • Homma hallussa. Uuden asunnon perustajaurakoitsijalla on 10 vuoden vastuu piilevistä virheistä. Uudiskohteessa taloyhtiöllä on menot kontrollissa ja ajantasainen huolto-ohjelma ilman korjausvelkaa. Energiatehokkaiden ratkaisujen ansiosta kulutus on maltillista ja energian hinnannousun merkitys pienempi. Myös asuntokohtainen vedenmittaus on merkittävä etu. Asumiskustannuksia alentaaksemme pyrimme hyödyntämään vakioituja rakentamisen ratkaisuja ja prosesseja niin Bonava-kotien suunnittelussa kuin toteutuksessakin.
  • Koko elämän koti. Uusia kiinnostavia vaihtoehtoja sijoitusasunnoiksi tarjoavat ns. Duo-asunnot, jotka voi jakaa elämäntilanteen muuttumisen mukaan joustavasti kahdeksi pienemmäksi itsenäiseksi asunnoksi. Duo tuplaa asumisen mahdollisuudet: voit esimerkiksi laittaa toisen asunnon vuokralle ja asua toisessa itse.
  • Yhtiölainan hyödyntäminen. Sijoitusasunnon hankkimiseen ei välttämättä tarvita pankkilainaa, sillä sijoittaja voi hyödyntää sijoitusasunnon yhtiölainan, jota maksetaan pois rahoitusvastikkeessa. Yhtiölainan osuus on usein 50 tai jopa 70 prosenttia uuden asunnon velattomasta hinnasta, mikä merkitsee kohtuullista myyntihintaa. Usein yhtiölainaan on neuvoteltu ensimmäiset 1-2 tai jopa 5 vuotta lyhennysvapaata.

Tuloutus vs. rahastointi

Vuokranantajaosakkeenomistajan kannalta voi olla merkityksellistä, rahastoidaanko vai tuloutetaanko osakkeenomistajien pääomavastikkeessa maksamat yhtiölainan lyhennykset. Mikäli lyhennyksen osuus pääomavastikkeista tuloutetaan (eli näytetään yhtiön tuloslaskelmassa), se on vuokranantajaosakkeenomistajalle verotuksessa vähennyskelpoista vuokratuloista.

Mikäli osakkeenomistajien yhtiölle pääomavastikkeessa maksamat yhtiölainan lyhennykset rahastoidaan, vuokranantajaosakkeenomistaja ei voi vähentää pääomavastikkeessa maksamaansa yhtiölainan lyhennystä verotuksessa vuokratuloista. Rahastoidut pääomavastikkeet kasvattavat kuitenkin osakkeenomistajan osakkeiden hankintamenoa ja näin ollen niillä on vaikutusta osakkeiden myynnin yhteydessä maksettavaksi tulevaan luovutusvoittoveroon. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että pääomavastikkeet on tuloutettava siltä osin kuin tuloutus ei johda verotettavan tulon muodostumiseen asunto-osakeyhtiölle. Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole asiasta määräyksiä, yhtiön osakkeenomistajat päättävät yhtiökokouksessa siitä, tuloutetaanko vai rahastoidaanko osakkeenomistajien pääomavastikkeessa maksamat yhtiölainan lyhennykset.

Ryhdy sinäkin sijoittajaksi

Asuntovalikoimastamme löytyy monia sijoitusasunnoiksi sopivia vaihtoehtoja. Kaikki uudet asunnot rakennetaan hyville paikoille vetovoimaisiin kasvukeskuksiin. Katso asuntovalikoimamme Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.  

Sijoituskohteet Helsingissä

Sijoituskohteet Espoossa

Sijoituskohteet Vantaalla

Sijoituskohteet Turussa ja Tampereella