Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Bonava-kotien A-energialuokka tehdään talotekniikalla

Energiankulutus on asumisen suurin ilmastohaaste, mutta miten energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa? Bonava-kodeissa talotekniikan ratkaisut, kuten maalämpö, aurinkopaneelit ja korkealla hyötysuhteella lämpöä talteen ottavat ilmanvaihtokoneet ovat merkittävä osa kokonaisuutta.

”Rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttaa moni tekijä, joista talotekniikka on yksi keskeisimmistä. Energiatehokkuutta parannetaan optimoimalla talotekniset ratkaisut rakennuksen ominaisuuksien ja tarpeiden mukaan, ja ne voivat eri kohteissa vaihdella suuresti. Paras ratkaisu määritelläänkin aina hankekohtaisesti”, kertoo Bonava Suomen talotekniikkapäällikkö Tuukka Lampila.

Kaikki Bonava-kodit rakennetaan A-energialuokkaan

Bonava tutkii, valitsee ja kehittää ratkaisuja, jotka edistävät energiatehokkuuden parantamista. Mitä pienempi rakennukselle laskettava kokonaisenergian käyttöä määrittelevä E-luku on, sitä energiatehokkaampi rakennus on kyseessä. E-luvun laskennassa huomioidaan rakennuksen lämpöhäviöiden lisäksi muun muassa lämmitystapa ja käytettävän ostoenergian tuotantomuoto. A-energialuokan talon E-luku saa olla enintään 75. Kaikki Bonavan talot rakennetaan A-energialuokkaan.

Arkkitehdin työvaiheiden jälkeen rakennushankkeesta vastaava Bonavan projektipäällikkö tarkastelee yhdessä energiasuunnittelijan kanssa, miten A-energialuokka voidaan saavuttaa. ”Esimerkiksi auringon vaikutus rakennukseen voidaan laskea tietomallien ja laskentaohjelmistojen avulla. Rakennuksen muoto ja ikkunaratkaisut voivat vaikuttaa energiatehokkuuteen jopa enemmän kuin lämmitysjärjestelmän valinta”, Lampila sanoo.

Talotekniikka_Visign_Visualisointikuvat_Bonava_Tuike_A7A8_Makuuhuone-(4).jpg

Maalämpöä ja aurinkoenergiaa

Maalämpö on monesti esillä energiatehokkuuskeskusteluissa, ja sen toteutusmahdollisuudet arvioidaankin aina hankekohtaisesti. Maalämmöllä saavutetaan matalampi E-luku kuin kaukolämmöllä. Bonavan kohteissa otetaan maalämpö käyttöön, jos se vain on mahdollista.

Rakennuksen E-lukuun voidaan vaikuttaa myös aurinkoenergian käytöllä. Aurinkovoimalat eli tutummin aurinkopaneelit ovatkin nopeasti yleistyneet uudisrakennuksissa. Maalämmön ja aurinkoenergian yhdistelmä on kestävä käytön aikainen ratkaisu sekä asukkaalle että ympäristölle.

Talotekniikka_Visign-visualisointi_Bonava_Renata_Exterior_HR_cam_1_v2.jpg

Kruunuvuorenrantaan suunnitteilla oleva Bonavan uudiskohde Helsingin Renata lämmitetään maalämmöllä ja katolle sijoitetaan kiinteistösähköä tuottavia aurinkopaneeleja.

Ilmanvaihtokoneilla lämpö talteen, kiinteillä valaisimilla säästetään sähköä

”Korkealla hyötysuhteella lämpöä talteen ottavat ilmanvaihtokoneet ovat avainasemassa energiatehokkuuden kannalta”, Lampila arvioi. ”Kun kaikkien tilojen ilmanvaihdossa hyödynnetään lämmöntalteenottoa, se estää lämmön karkaamisen ja vähentää energiankulutusta. Pelkkien huippuimureiden käyttöä, esimerkiksi porraskäytävissä, tulisi välttää.”

Lampilan mukaan merkittävä rooli on myös energiatehokkailla LED-valaisimilla. Yhteiset tilat on varustettu liiketunnistimilla, mikä vähentää energiankulutusta. Asunnoissa on kiinteitä valaisimia kylpyhuoneissa, eteisissä, keittiöissä ja vaatehuoneissa. Kiinteiden valaisimien avulla varmistetaan myös se, että valaisimien tehonkulutus voidaan laskea tarkasti.

Talotekniikka_Visign_Visualisointikuvat_Bonava_Tuike_A8_Kylpyhuone.jpg

Myös ilmatiiveydellä vaikutetaan rakennuksen energiatehokkuuteen. Ikkunoiden ja läpivientien tiivistys varmistetaan tiiveysmittauksella. Tiiveyden varmistaminen onkin ratkaiseva osa energialuokitusta.

”Käyttövesiverkoston vedenkulutuksen pidämme hallinnassa painetason säätämisellä”, Lampila kertoo. Liian korkea paine johtaa ylimääräiseen vedenkulutukseen, kun taas liian matala paine voi haitata käyttömukavuutta. Kun painetaso säädetään optimaaliseksi, vettä ei kulu liikaa eikä käyttömukavuus kärsi. ”Tämä on käytössä kaikissa kohteissamme, ja se merkitään laskelmiin, mikä osaltaan vaikuttaa energialuokitukseen.”