Helsinki hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä
Helsingin kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla täysin hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Jotta tavoite saavutettaisiin, tulisi kasvihuonepäästöjä vähentää yli 80 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna. Toimenpideohjelmassaan kaupunki on listannut keinoiksi muun muassa kestävien liikenneratkaisujen edistämisen, rakennusten energiatehokkuuden lisäämisen, energiantuotannon päästövähennykset sekä älykkäämmän ja puhtaamman talouden edistämisen.
Vuonna 2017 päästöistä oli saatu kurottua kiinni jo 24 prosenttia, mutta kaupungin väkiluvun yhä kasvaessa, toimenpiteitä on tehtävä entistä nopeammin ja tehokkaammin. Pasilan sydämeen, aivan Triplan kupeeseen kohoavan Helsingin Ellenin uudiskohteen suunnittelussa on pyritty edistämään tavoitteen saavuttamista niin rakentamisen kuin asumisen aikana.
Viherkatot ja -terassit hiilinieluina ja maiseman virkistäjinä
Pasilan Ellen koostuu 14-kerroksisesta tornista sekä 5–7-kerroksisesta osuudesta. Noin puolet uudiskohteen katoista toteutetaan viherkattoina, mikä paitsi lisää ympäristön viihtyisyyttä, osaltaan tukee myös hiilidioksidipäästöjen hillitsemistä. Vihertävää näkymää voi ihailla vaikka omalta parvekkeelta käsin.
”Ellenin kotien parvekkeista on suunniteltu mahdollisimman tilavia; osassa yksiöistä taas on ranskalaisia parvekkeita. Parvekkeet avautuvat valoisiin ilmansuuntiin, ja upeat näkymät on pyritty hyödyntämään mahdollisimman hyvin. Lisäksi asukkaille tulee kaksi yhteiskäyttöistä kattoterassia istutuksineen”, kohteen projektijohtaja Kuisma Reinikainen kertoo.
Upeat viherterassit 12. kerroksen saunaosaston ja 6. kerroksen kerhohuoneen yhteydessä tuovat kaupunkiasumiseen oman pikantin lisänsä. Saattaapa Ellenistä löytää myös hyötykasveja, sillä asukkailla on mahdollisuus kaupunkiviljelyyn terasseille sijoitettavissa istutuslaatikoissa.
Ekologista liikkumista
Helsingin päästöistä viidennes syntyy liikenteestä. Ellenin sijainti julkisen liikenteen solmukohdassa ja Pasilan juna-aseman välittömässä läheisyydessä tekee joukkoliikenteen käyttämisen helpoksi. Tulevaisuudessa myös raitiovaunu pysähtyy lähes kotiovella, kun linja 9 reitti siirtyy kulkemaan Pasilankatua pitkin kohti Ilmalantoria.
Ellenin asukkaita hemmotellaan ensiluokkaisilla mahdollisuuksilla hyötyliikuntaan ja arkipyöräilyyn. Pyöräpysäköinti on järjestetty pihatasossa lukollisissa sisätiloissa, ja pyöräpaikkoja tulee noin 200 – kaikki runkolukittavia. Lisäksi polkupyörien huolto ja pesu onnistuu kätevästi kotitalon huoltopisteellä.
Aina joukkoliikenteen tai pyöräilyn valitseminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Ellenissä päästöttömään autoiluun kannustetaan varustamalla jokainen 40 autopaikasta pikaliittimellä, johon voi tilata sähköauton latauslaitteen. Joustava sähköauton latausmahdollisuus joka paikalla poistaa sähkö- tai hybridiauton hankintaa harkitsevalta huolen latauksen onnistumisesta kotona. Mikä parasta, pihakannen alla sijaitsevasta pysäköintihallista on sisäyhteys kotiovelle.
Päästöissä säästetään myös jätteiden putkikeräysjärjestelmällä, joka vähentää liikenteessä olevien jäteautojen määrää. Lisäksi asukkaan kannalta järjestelmän eduiksi voidaan lukea lajittelun helppous, jätepisteiden siisteys sekä hajuhaittojen väheneminen. Sekajätteelle, biojätteelle, paperille ja pienkartongille on kullekin omat keräysputkensa, jota pitkin ne kulkevat keräysasemalle.
Energiatehokkaat ratkaisut
Yli puolet Helsingin päästöistä syntyy rakennusten lämmityksestä. Asumisessa energiankulutusta muodostuu lisäksi kylmälaitteista, kodin pienkoneiden käytöstä ja ruoan valmistuksesta.
Ellenin uusien Bonava-kotien keittiöihin tulee induktioliedet, jotka hillitsevät energiankulutusta, sillä lämpö synnytetään suoraan keittoastian pohjaan. Lisäksi sähköä säästetään nopeammalla lämmitysajalla. Ympäristöystävälliset hanat kuluttavat vettä säästeliäästi ilman, että käyttäjä edes huomaa eroa vanhaan. Vedenkulutusta mitataan asuntokohtaisesti, joten asukkaat maksavat vain omasta käytöstään.
Uusiin koteihin asennetaan vesikiertoinen lattialämmitys- ja lattiaviilennysverkosto, jonka avulla kodin lämpöolosuhteet pysyvät miellyttävinä kaikkina vuodenaikoina. Veden lämpötilaa ohjataan sekä ulkolämpötilan että lämmitys- ja viilennyskauden mukaan. Järjestelmän tarkoitus on estää rakennuksen runkoa varaamasta ylilämpöä esimerkiksi pitkien hellejaksojen aikana. Kotitalo liitetään kaukolämpöverkkoon, jossa sähköntuotantolaitoksien ylimääräinen lauhdelämpö käytetään ekotehokkaasti hyödyksi.
Luonnonvalolla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Tämä on huomioitu myös Ellenin suunnittelupöydällä.
”Suunnittelussa on haettu valoisuutta ja kodeissa onkin paljon ikkunapintaa. Tornin pohjaratkaisut mahdollistavat erityisen valoisat huoneistopohjat. Lisäksi Elleniin tulee runsaasti kulmahuoneistoja sekä läpitalonhuoneistoja ja pitkittäissuuntaisia kaksioita”, Reinikainen kuvailee.
Bonavan ilmastotavoite
Ellen ei suinkaan ole Bonavan ainoa uudiskohde, jossa ympäristöarvoihin kiinnitetään erityistä huomiota. Toiminnan ilmastovaikutuksia tutkitaan ja kartoitetaan jatkuvasti. Ilmastotavoitteessaan Bonava sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosentilla koko arvoketjussaan jokaista rakennettua Bonava-kotia kohden vuoteen 2030 mennessä vuoden 2018 lähtötasoon verrattuna. Bonava on Euroopan ensimmäinen asuntorakennuttaja, joka on saanut virallisen hyväksynnän ilmastotavoitteisiinsa Science Based Targets initiativesilta (SBTi). Tutustu ja aloita mukava kotimatkasi kohti uutta, ympäristöystävällistä Bonava-kotia.