Tuulahdus yli 100 vuoden takaa
Steniuksen puutarhan alueella sijainnut vanha hirsirakennus rakennettiin alun perin Lauttasaareen, Bonavalta kerrotaan.
”Mökki on rakennettu 1800-luvun puolella, mutta tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa. Sitäkään ei tiedetä, oliko mökki ensin kalastajien käytössä vai esimerkiksi osa Lauttasaaren kartanon tiluksia. Steniuksenkumpuun mökki siirrettiin puutarhan perustamisen aikaan vuonna 1947. Näillä sijoillaan se on siis ollut jo yli 70 vuoden ajan.”
Suojelukohde on kunnostettu yhteistyössä Espoon kanssa
Vanha hirsimökki on historiallisesti arvokas suojelukohde, joten sen kunnostuksesta on sovittu tarkasti Espoon kaupungin kanssa. Mökki purettiin ja varastoitiin väliaikaisesti. Uudelleenpystytys tapahtui vuoden 2020 aikana.
”Mielekkäintä oli pystyttää mökki uudelleen nykyiselle tontille, sillä alueen asukkaat ovat tottuneet näkemään sen näissä maisemissa. Mökki siirrettiin keskemmälle tonttia yhteisen puistomaisen piha-alueen reunaan. Vanhojen ruutuikkunoiden kautta mökistä avautuvat kolmeen suuntaan näkymät, jotka elävät auringon kierron mukaan.”
Menneen ajan tunnelmaa
Mökin sisätilat on kunnostettu niin, että ne soveltuvat Steniuksenkummun asukkaiden yhteiseen käyttöön. Myös sisätilojen muutokset on suunniteltu yhdessä Espoon kaupunginmuseon kanssa.
”Museon kanssa on sovittu, että esimerkiksi jälkikäteen rakennettu tuulikaappi voidaan purkaa. Mökistä muodostettiin noin 40-neliöinen yhtenäinen tila, jolloin tilat avartuivat.”
Mökin sisätiloissa seinähirret on jätetty näkyviin, mikä luo viehättävää menneen ajan tunnelmaa. Ulkopinnat puolestaan on käsitelty perinteiseen tapaan punamultamaalilla, ja ulos mökin edustalle on toteutettu yhteinen oleskelualue.
Sisustus muuntautuu käyttötarkoituksen mukaan
Hirsimökin sisustus on luotu käytännöllisyys edellä, jotta tila palvelisi mahdollisimman montaa eri käyttötarkoitusta. Huonekalut on valittu pieniä juhlia ja rentoa yhdessä oloa silmällä pitäen. Kaksi kevyttä ruokapöytää ja 12 pinottavaa tuolia saa tarvittaessa helposti syrjään tanssin tieltä. Lisäksi tilassa on neljä jakkaraa, neljä nojatuolia sekä kaksi meriheinästä ja vesihyasintista punottua istuinrahia ja kaksi sohvapöydän virkaa ajavaa rahia.
Sisustuksen sävyt ovat maanläheisiä: taupea, beigeä ja harmaata. Väripilkuiksi sisustussuunnittelija on valinnut jakkaroiden päälle punaiset istuintyynyt ja lattialle hirsimökin henkeen sopivat räsymatot. Tunnelman viimeistelee tivolihenkinen valosarja katonrajassa.
Kesäjuhlat tai joogasessio
Kunnostetussa hirsimökissä on sähköt, mutta juoksevaa vettä tai viemäröintiä mökkiin ei ole tehty. Tila on yksinkertainen, mutta tarjoaa silti Steniuksenkummun asukkaille monia mahdollisuuksia yhdessäoloon ja vapaa-ajan viettoon.
”Mökissä voi pitää pieniä perhejuhlia viihtyisissä puitteissa, tai järjestää vaikka taloyhtiön yhteiset juhannustanssit. Mökin edustalla voi grillailla yhdessä, ja siirtyä sitten syömään pöydän ääreen mökin sisälle. Yhtä lailla tilaa voi käyttää harrastamiseen ja järjestää esimerkiksi yhteisen joogatunnin naapureille. Käyttötarkoitusta ei ole rajattu, vaan asukkaat voivat päättää siitä itse.”
Uusi elämä vanhalle mökille
Hirsimökin kunnostaminen voi tuoda sille jopa 100 vuotta lisää elinaikaa.
”Kun mökki purettiin, kaikkien hirsien kunto tarkistettiin ja vahingoittuneet korvattiin uusilla. Hirsirakentaminen on tässä mielessä hyvin joustavaa. Mökki oli meillä hyvissä käsissä, ja sitä kunnostivat puurakennuksiin erikoistuneet asiantuntijat.”
Steniuksenkummun kotikorttelin asukkaille mökki muodostaa mielenkiintoisen linkin menneisyyteen – purettuun Steniuksen puutarhaan ja jopa 1800-luvun Lauttasaareen.
”Kuka tietää, mitä mökissä vielä tapahtuu seuraavien sadan vuoden aikana.”
Steniuksenkummun kotikorttelin pihalle kunnostetun, yli 100-vuotiaan hirsimökin historiassa on käännetty uusi lehti. Uusien Bonava-koteihin muuttaneet asukkaat pääsevät nyt viihtymään ja luomaan muistoja perheen, ystävien ja uusien naapurin kesken.