Lasitettu vai avoin parveke?
Parvekkeen ilmansuunta ja avoimuus ratkaisevat paljon. Eteläparvekkeella menestyvät muun muassa mehikasvit, hedelmäpuut, pelargonit, viiniköynnökset sekä tomaatti ja kurkku. Varjoisammalla parvekkeella puolestaan viihtyvät esimerkiksi köynnöshortensia, havukasvit, jättipeikonlehti ja kardemumma. Itään ja länteen suuntautuvalla parvekkeella auringonsäteet saa napattua hyödyntämällä erilaisia tasoja ja amppeleita.
Lasitettu parveke tarjoaa parvekepuutarhurille mahdollisuuksia, sillä lasien suojassa lämpötila saattaa kiivetä jo varhaiskeväällä korkealle, mikä mahdollistaa pitkän satokauden ja leppoisat hetket omassa parvekepuutarhassa jopa puolen vuoden ajan. Taitava viljelijä hyödyntää lasitetulla parvekkeella esimerkiksi köynnöskasveja tai parvekekaihtimia suojaamaan kasveja pahimmalta paahteelta. Lasituksia avaamalla ja sulkemalla saa lämpötilaakin säädettyä pienellä vaivalla sopivaksi. Avoimella parvekkeella suojaa ja lämpöä tarvitsevat kasvit voi sijoittaa esimerkiksi pienoiskasvihuoneeseen tai vaikka joulusisustuksesta tuttuun kynttilälyhtyyn, joka toimii myös kauniina sisustuselementtinä.
Siemenet itämään
Parvekekasvien kasvattaminen siemenestä saakka on pitkäjänteistä, mutta sitäkin palkitsevampaa puuhaa. Idätys onnistuu kotikonstein ja tarvittavat välineetkin löytyvät kotikeittiöstä. Aloita liottamalla siemeniä runsaassa vesimäärässä koosta riippuen joko yön yli tai peräti vuorokauden. Kaada vesi pois ja huutele siemenet huolellisesti huoneenlämpöisellä vedellä. Aseta siemenet esimerkiksi harsolla ja kuminauhalla suljettuun lasipurkkiin. Aseta lasipurkki pimeään kallelleen, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Oiva paikka on esimerkiksi tiskikaapin alahylly. Kylvön voi aloittaa, kun versot alkavat kasvamaan.
Taimet tarjoavat kiireisen kaupunkilaisen parvekeviljelyyn helpotusta, sillä esimerkiksi yrttejä, salaattia, tomaattia, erilaisia chilejä, mansikoita ja herneitä saa valmiina taimina kesän kynnyksellä useimmista puutarhaliikkeistä.
Harjaantunut parvekepuutarhuri saa eksoottisemmatkin herkut kasvamaan. Klementiinit, avokado ja mangot viihtyvät valoisalla parvekkeella.
Nesteytys kuntoon
Kasvit tarvitsevat menestyäkseen vettä, mutta liika kastelu voi myös koitua herkkien juurien kohtaloksi. Istutusastian pohjalle kannattaakin kylvön yhteydessä laittaa pieni kerros soraa, joka pitää huolen tarvittavasta ilmansaannista. Oikeaoppisessa parvekepuutarhurin salaojituksessa soraa on noin kolmasosa ruukun tilavuudesta.
Parvekekasvit kannattaa istuttaa asianmukaiseen, puutarhakaupoista löytyvään puutarhamultaan ja mielellään isoon ruukkuun. Kasvualtaalla tai altakasteluruukuilla saa pidennettyä kasteluväliä ja helpotettua kasvin selviytymistä myös paahteisten päivien läpi. Tällöin kasvualustaksi kannattaa valita altakastelumulta.
Kasvit vaativat selviytyäkseen myös ravinteita. Parvekkeella lannoitus onnistuu helpoiten valitsemalla kasteluveteen sekoitettava lannoite. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että eri kasvit vaativat erityyppisiä lannoitteita.
Arabiankahvi ja aloe vera ovat helppohoitoisia ruukkukasveja, joista riittää iloa vuosiksi.
Herkulliset hyötykasvit
Helppoja ja maistuvia hyötykasveja parvekkeelle ovat muun muassa pavut, yrtit, mansikka, tomaatti, kurkku, lehtisalaatit ja meloni. Isommalle parvekkeelle saa pienellä vaivalla jopa oman perunatarhan. Esikasvata perunan taimia sisällä 2–3 viikon ajan ja kylvä ne parvekkeelle joko ämpäreihin tai isompaan laatikkoon. Juureksista retiisit, sipulit, porkkanat ja punajuuret soveltuvat hyvin parvekepuutarhaan, kunhan ne kylvetään runsaaseen multaan.
Yrteille ihanteellisimmat kasvuolosuhteet tarjoaa puolivarjoisa itä- tai länsiparveke. Suosi hiekkasekoitteista multaa, lannoita säännöllisesti koko kasvukauden ajan ja kastele aina mullan kuivahtaessa. Helppohoitoisia yrttejä ovat esimerkiksi minttu, persilja, tilli ja oregano. Yrttejä kannattaa käyttää ruoanlaittoon säännöllisesti, sillä leikkaaminen edistää uusien versojen kasvua.
Maittavan salaattiannoksen saa loihdittua helposti oman parvekkeen antimista. Keräsalaattia helpompi valinta on lehtisalaatti, joka viihtyy hieman huonelämpöä viileämmässä lämpötilassa. Tomaatit ja kurkut taas kypsyvät parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa. Raikkaan kesäisen salaatin kruunaa mansikka, joka kasvaa kauniisti jopa amppelissa tuottaen satoa läpi kesän.
Lasitetulle parvekkeelle erinomaisesti sopiva chili on hidas kasvamaan, joten satoa nopeasti kaipaavan kannattaakin ostaa chilit valmiina taimina. Chili vaatii huolellista kastelua ja lannoitusta, mutta säännöllisesti latvottuna tuottaa satoa pitkin kesää. Kesän jälkeen chilin voi tuoda sisälle ikkunalaudalle tai kasvilampun alle ja nauttia antimista jopa talvella.
Tomaatin taimet voi siirtää lasitetulle parvekkeelle jo toukokuussa ja satokausi kestää heinäkuusta aina syyskuulle saakka. Vitamiinipitoisen parsan kasvatus taas on pitkäjänteistä, mutta palkitsevaa. Satoa saadaan tyypillisesti vasta parin vuoden jälkeen.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Kaunis parveke kasveineen hellii sekä kehoa että mieltä. Parvekepuutarhan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja usein inspiraatio tuoksuvasta yrttitarhasta viekin mennessään. Ennen urakkaan ryhtymistä on kuitenkin hyvä suunnitella, mitä kasveja ruukkuihin istuttaa. Lisätilaa viljelmille saa hyödyntämällä hyllyjä, kukkajalkoja ja amppeleita. Varjoja valoisalle parvekkeelle tuovat taas trendikkäät sermit ja säleiköt. Tutustu lisää parvekesisustuksen saloihin ja loihdi kotiisi kaupunkiviljelijän viherkeidas.