Onni on paloturvallinen koti
Suomalaiskodeissa syttyy vuoden jokaisena päivänä kahdeksan tulipaloa. Useimmiten tulipalo syttyy varomattomuudesta tai huolimattomuudesta. Eniten paloja syttyy joulu-helmikuun välisenä aikana, jolloin kodeissa poltetaan myös eniten kynttilöitä.
Kynttilän luovat tunnelmaa talvi-iltaan. Muista myös paloturvallisuus.
”Varovaisuuden ohella palovaroitin ja sen kaverina sammutuspeite tai käsisammutin auttavat varmistamaan turvallisen asumisen ja tunnelmallisen joulunajan”, turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä kertoo.
Ennaltaehkäisy on helppoa
Palovaroitinpäivä on osa paloturvallisuusviikkoa, jonka tavoitteena on parantaa kaikkien paloturvallisuutta ja paloturvallisuustaitoja sekä herättää keskustelua kiinnittämällä asiaan huomiota. Ennaltaehkäisy on Leinon mukaan helppo keino ja pieni vaiva.
Palovaroitinpäivää vietetään joka vuosi 1.12. Testaa oman kotisi palovaroitin.
Uusissa kerrostalokodeissa sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet on asennettu jo rakentamisen yhteydessä. Lähtökohtaisesti sähköverkkoon kytkettyjen varoittimien kunnossapidosta vastaa taloyhtiö, kuten muistakin rakennuksen sähköjärjestelmistä.
”Koska varoittimia on monenlaisia, talonyhtiön on syytä selvittää paristonvaihtoväli ja järjestää niiden säännöllinen vaihto, mikä tehdään yleensä vuoden välein. Tärkeää on, että asukkaat saavat selkeät ohjeet, miten laitteen kanssa toimitaan eri tilanteissa”, Leino toteaa.
Paina nappia kerran kuussa
Vaikka uudessa kerrostalokodissa palovaroitinasiat ovat kunnossa, asukkaallekin jää oma roolinsa, mikä liittyy varoittimen säännölliseen huolenpitoon.
”Palovaroittimen käyttöohjeissa kerrotaan, mitä huoltotoimenpiteitä asukas voi tehdä itse. Näihin kuuluu varoittimen toimintakunnon säännöllinen testaaminen. Tämä tulisi tehdä vähintään kerran kuukaudessa varoittimen testipainiketta painamalla”, Leino kertoo.
”Säännöllisellä testaamisella varmistutaan, että varoittimessa oleva summeri toimii. Testaus on tarpeen, vaikka paristo olisi tuore, sillä varoittimeenkin voi tulla vika. Vain toimiva palovaroitin herättää asukkaan ja antaa aikaa pelastautua.”
Palovaroitin on paras kaveri. Muista testata sen kunto kerran kuukaudessa.
Jos tulipalo kuitenkin syttyy
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee, että tulipalotilanteissa toimiminen suunnitellaan ja harjoitellaan etukäteen. Tulipalo ja savun kehittyminen saattavat tapahtua Leinon mukaan hyvinkin nopeasti. Tärkeintä on poistua ulos.
”Ennakkoon on hyvä tietää, mitä eri poistumisreittejä voidaan käyttää tai miten esimerkiksi pienet lapset tai iäkkäämmät ihmiset saadaan turvallisesti ulos. Oman paloharjoituksen voi tehdä paloturvallisuusvikko.fi -sivustolla.”
”Jos palo ei ole ehtinyt kovin suureksi, tulta voi yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä tai sammuttimella. Itseään ei kuitenkaan pidä vaarantaa. Hätänumeroon 112 soitetaan vasta sitten, kun ollaan turvassa”, Leino muistuttaa.