Sopiva materiaali
Sopivan verhomateriaalin valinta lähtee verhojen käyttötarkoituksesta. Valoa läpäisevä kevyt valoverho suojaa olohuoneessa kivasti katseilta, kun taas makuuhuoneeseen tarvitaan paksumpaa materiaalia tai pimennyskangasta. Nämä voi toki myös yhdistää, jolloin sisustukseen tulee luksuksen tuntua.
Verhomateriaaleilla on iso vaikutus myös tilan akustiikkaan. Kaikuvaan tilaan saadaan akustoivaa vaikutusta, kun valitaan paksu ja ääntä imevä verhokangas tai kerrostetaan useampia kankaita. Verhojen vuorittamisella saadaan tekstiilimassaa lisättyä huomaamattomasti. Vuorittaminen tuo myös kankaan kuvion ja värit paremmin esille, eikä aurinko pääse haalistuttamaan niitä. Jotkut kangasmateriaalit kuten silkki tulee vuorittaa aina, muutoin silkki haurastuu.
Sekoitekankaat ovat yleensä pitkäikäisimpiä. Niissä on tekokuitua ja luonnonkuitua sekaisin. Esimerkiksi pellavasekoitekankaassa on pellavan kaunis ilme, mutta se ei rypisty niin helposti kuin 100 % pellava.
Harkittu väri ja kuosi
Verhot voivat olla joko eleettömät tai erottua huoneen katseenvangitsijoina. Painettu verhokangas tuo sisustukseen persoonallisia yksityiskohtia, kun taas yksivärinen verho on ajaton ja varma valinta. Värivalinnassa kannattaa huomioida, että verhot sointuvat huoneen muihin väreihin. Liian räväkät värit ja kuosit voivat luoda levottoman tunnelman. Kokonaisuus näyttää harkitulta, kun verhon kuosi tai värimaailma toistuu muissa tekstiileissä tai tapetissa. Loppupeleissä kannattaa kuunnella omaa makuaan ja huoneeseen toivottua tunnelmaa.
Oikea verhojen pituus
Täyspitkät suorat sivuverhot ovat yleisin verhovalinta. Niiden sopiva pituus on noin 1 cm lattiasta. Kun verhot ovat irti lattiapinnasta, ne laskeutuvat hyvin eivätkä likaannu niin helposti. Verhot voivat olla myös ylipitkät, jolloin ne laskeutuvat juhlavasti lattialle. Ylipitkissä verhoissa lattialle kasaantuvaa kangasta on hyvä olla vähintään 10 cm.
Verhokankaan mitoissa tulee huomioida pituuden lisäksi käänteet. Kalliskin verho näyttää halvalta, mikäli alakäännettä ei ole tarpeeksi. Alakäänteen sopiva mitta on noin 10 cm ja se ommellaan kolminkertaiseksi. Mitä korkeampi huone ja pidempi verho, sitä leveämpi saa päärme olla. Suorien verhojen alakulmiin kannattaa laittaa verhopainot, jotka tulevat alakäänteen sivuihin ommeltuihin taskuihin. Tällöin verho laskeutuu kauniisti ja sivukäänteistä saadaan siistin näköiset.
Tarvittava kankaan leveys
Verhokangasta ostettaessa tulee kangasta varata tarpeeksi myös laskostukseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että verhojen sopiva leveys on verhoilla peitettävä leveys x 1,5. Ohutta kangasta voidaan poimuttaa huoletta jopa kolminkertainen määrä. Näin verhossa on tarpeeksi runsautta, joka laskostuu ja peittää ikkunan kauniisti.
Verhokankaiden yleisin leveys on 140 cm ja se riittää, kun ikkuna tai tila ei ole kovin suuri. Korkea tai leveä tila vaatii leveän verhopinnan – joko tuplaleveän kankaan tai usean verhon rinnakkain. Verhoja voi myös ommella yhteen, jolloin laskostuksesta tulee kaunis ja katkeamaton. Laskostus saadaan aikaan joko verhojen taakse ommeltavan verhonauhan avulla tai esim. purjerenkailla.
Ripustukseen kisko vai tanko?
Ripustusjärjestelmän valinta tukee verhon käyttöä ja ulkonäköä. Ripustusmekanismeja on monia ja estetiikan lisäksi tulisi valinnassa huomioida myös verhojen liikuteltavuus. Makuuhuoneen verhoja vedetään ikkunan eteen useitakin kertoja päivässä. Jos verhoja pitää liikutella paljon, on verhokisko paras valinta. Jos haluat säädellä huoneen valoisuutta, se onnistuu hyvin kahdella kiskolla, joiden avulla verhot saa lomittain.
Tankoon sopivat parhaiten verhot, joita ei tarvitse siirrellä paljon. Kiinnitä verhot tankoon hyödyntäen tangon omia renkaita, purjerenkaita, ommeltua kujaa tai pujotettavaa verhonauhaa. Verhokiskolla ripustuksesta saa huomaamattoman, kun taas tangolla voidaan tuoda ilmettä yksinkertaisiinkin verhoihin.
Toimiva asettelu
Olkoonpa valinta sitten kisko tai tanko, molempien paikka ja mitta on tärkeää määrittää oikein. Verhojen oikealla asettelulla pystytään muokkaamaan sekä ikkunan, että huoneen kokoa. Liian lähelle ikkunankarmia kiinnitetty lyhyt tanko saa huoneen näyttämään matalalta ja ikkunan pienemmältä. Ikkunan eteen laskeutuvat verhot estävät myös valon sisääntulon.
Verhotanko tai verhokisko kannattaa kiinnittää lähelle kattoa, kisko jopa kattoon asti. Näin saadaan huijattua silmää ja huone näyttämään korkeammalta. Leveyssuunnassa illuusio suuremmasta ikkunasta syntyy, kun tanko on reilusti ikkunaa leveämpi (noin 50 cm per puoli) ja verhot ripustetaan ikkunan reunoille. Kiskon kannattaa usein olla koko huoneen levyinen.
Myös syvyyssuunta on tärkeää ripustuksessa, koska ikkunan alla on usein patteri tai verholauta. Liian lähelle ikkunaa asennettu tanko tai kisko estää verhojen vapaan laskeutumisen. Myös laskostuksen tarvitsema tila on huomioitava. Yleensä 10-15 cm irti seinästä riittää.
Verhotrendit nyt
Tutustu Eurokankaan verhovalikoimaan ja löydä suosikkisi yli 1 000 eri verhokankaan joukosta.