Pala uutta ja vanhaa
Hervanta ei ole turhaan nimitetty Suomen suurimmaksi ja tunnetuimmaksi lähiöksi, onhan se tänä päivänä monikulttuurinen, vetovoimainen palvelujen ja koulutuksen keskittymä. Ei uskoisi, että vielä 1960-luvulla alue oli peltojen ja metsän peitossa. Bonavan uudiskohde Havun julkisivutaideteos tulee lisäämään elinvoimaisen naapuruston viihtyvyyttä, vaalien sekä alueen historiaa että nykypäivää.
12-kerroksiseen julkisivuun rakentuva useasta laserleikatusta teräspinnasta muodostuva veistos tulee luomaan kokonsa ja visuaalisen ideansa puolesta upean yksityiskohdan niin rakennukseen kuin itse naapurustoon. Teoksessa korostuu ympäröivä luonto sekä moderni ja kehittyvä kaupunkimaisema, tuoden asukkaiden arkeen ripauksen iloa, estetiikkaa ja merkityksellisyyttä.
”Pyrimme integroimaan teoksen rakennuksen julkisivuun niin, ettei se tunnu rakennuksesta irrallaan olevalta aiheelta vaan on osa julkisivusommittelua. Pyrkimys on, että teos olisi paikkaan sitoutuva, jolloin se osaltaan kertoisi viitteellistä tarinaa paikasta johon kortteli rakentuu”, kuvailee arkkitehti Jyrki Paldanius.
Tarinoita kertova valtava puu
Havu sijoittuu Hervannan parhaalle paikalle vehreän Kanjonin kupeeseen. Rakennuksen sijainti on mielenkiintoinen; keskellä liikettä ja monialaista maisemakulttuuria, lähellä luontoa sekä ympäröivää infrastruktuuria. Taiteilija Susanna Sivosen pysäyttävä kokemus paikan päällä sytytti kipinän teokseen.
”Käytiin katsomassa miltä tontti näyttää ja olin siellä hetken silmät kiinni, hiljaa ja kuuntelin vaan ääniä ja fiilistä. Kun kävelin kanjonille päin, samalla raitiovaunu meni ohi toiselta puolelta ja toisella puolella oli metsä, jossa loikki jäniksiä”, Sivonen kuvailee hymysuin.
”Haluan tuoda teokseen ajatuksen siitä, mikä se merkitys on mitä tontilla on aikaisemmin ollut. Yhteys luontoon, mutta myös siihen että asuminen toimii ja miten se kehittyy.”
Alueen historian tutkiminen ja aito historiallinen viitekehys on ollut tärkeä osa Sivosen taiteellista prosessia, joka tulee näkymään lopputuloksessa. Taideteos on valmistuessaan kuin valtava puunrunko tai tarina, joka nousee tarinankerronallisesti ylöspäin, ikään kuin tulevaisuuteen, ja pohjaa juurruttaa vahvasti alueen historia. Valo on tärkeä elementti teoksessa, korostaen teräspintaa ja laserleikattuja kuvioita.
”Jos katsoo Hervannan karttaa ylhäältä päin ja erityisesti valtaväyliä – muodostuu ikään kuin puunrunko tai havupuu, josta lähtee erilliset oksat ja lehdet. Haluan tuoda teokseen metsäteemaa tyylikkään abstraktisti.”
Toivon, että teoksessa olisi tunnistettava oivallus ja kaikille ihmisille puhutteleva aito tartuntapinta ja syvällisempi idea.
Susanna Sivonen
Asukkaat jatkavat kertomusta
Havun taideteos linkittyy tulevien asukkaiden arkeen, koteihin ja elämäntarinoihin. Näin asukkaat herättävät taideteoksen eloon ja jatkavat sen tarinaa yhdessä, jakaen heidän elämänpuunsa. Samoin tavoin kuin Hervanta on luotu yhdessä – yhteisöllisyys on onnellisten naapurustojen kantava voima.
”Alueen infraa ei ole luotu yksin, vaan yhdessä, ja on vuosikymmenten ja monien suurten saavutusten summa, esimerkiksi raitiovaunulinjakin, joka kulkee vieressä. Yhteisöllistä ajatella, miten Hervanta on rakentunut keskelle ei mitään 60-luvun jälkeen.”
Asukkaat voivatkin kysyä itseltään, mitä haluavat omalta tarinaltaan ja miten se linkittyy muihin; tunteeko naapureitaan ja onko heihin yhteydessä. Myös ohikulkijat ovat muistuttamassa teoksen tarinallisuudesta, sillä hekin ovat osaltaan luomassa historiaa. Teos koskettaa meitä kaikkia.
”Haluaisin, että asukkaat olisivat fiiliksissä siitä, että saavat asua korttelissa, missä on selkeästi oma teos osana heidän kotiympäristöänsä ja se on toteutettu heitä varten. Toivon, että teos saisi myös ajattelemaan jokaisen omaa suhdetta taiteeseen. Muistaen, että kauneus on aina katsojan silmissä.”